Tåg i Bergslagen erbjuder inte Sommarkortet 2023.

Västanfors Hembygdsgård

Västanfors Hembygdsgård är Sveriges mest öppna hembygdsgård med öppet 364 dagar per år. Området är ett uppskattat utflyktsmål med fint läge intill Strömsholms Kanal och Kronprinsessan Victorias sluss.

Besökare uppskattar Kaffestugans hembakade kaffebröd och matiga klassiska smörgåsar. I Handelsboden, butik och museum, säljs en mix av lokalproducerade ätbara produkter, byggnadsvård, presenter och svenskt hantverk. Här upplever många besökare en känsla av nostalgi och minnen väcks i den gamla inredningen. I museiköket kan du krypa upp i kökssoffan och insupa atmosfären, kanske bläddra i en gammal husmorstidning eller läsa om Fagerstas historia i arkivmaterialet. I Handelsboden finns en loppishörna och under varma årstider finns det loppis även i Lilla logen.

Till vardags finns mycket att upptäcka i den kulturhistoriska miljön med röda stugor, blomsterplanteringar, herrgårdsparken och inte minst historiska Strömsholms kanal. Ta gärna en promenad längs med kanalen bort till Västanfors kyrka. På sommaren är det alltid spännande att följa slussningen av båtar som är på väg till Smedjebacken eller vidare ner mot Mälaren. För barnen finns mycket roligt att göra och mångas favorit är teknikparken med en kanal i miniatyr som har slussar och allt. Invid Kaffestugan finns lekstuga och en liten lada. I “Skolan Lek & Nostalgi” finns en skolmiljö för lek och en hel del nostalgi som passar både yngre och äldre besökare.

Under sommaren är det öppet på helgerna i stugor och herrgårdsflygeln och med guider på plats som berättar om byggnadens historia, livet förr och kanske lite från sina egna upplevelser. För grupper ordnas privat guidning efter bokning som med fördel kan kombineras med fika i mysiga lokaler. Under hela året sker många evenemang, allt från traditionsenligt midsommaraftonsfirande, lovaktiviteter till påsk- , höst- och julmarknad. Håll utkik på hemsidan och i sociala medier.

Läs mer på: hembygd.se/fagersta-vastanfors


Så köper du Sommarkortet

KARTA